Evenimentul „Ștefan Luchian: sursă de inspirație pentru Identitatea și Valorile Naționale Românești”, la 2 Mai
Ștefan Luchian, acest călător printre imagini și cuvinte, „vine” în ținutul de legende al Dobrogei de Sud: personalitatea sa artistică va fi evocată în cadrul proiectului cultural „Ștefan Luchian: sursă de inspirație pentru Identitatea și Valorile Naționale Românești”.
Evenimentul se va desfășura vineri, 11 octombrie 2024, la Căminul Cultural 2 Mai, începând cu ora 18.00. La invitația autorităților locale, la întâlnire vor participa și vor susține prelegeri despre identitatea și valorile naționale românești Ioana-Raluca Căruceru, Victor Postelnicu și Monica Lungu. Evenimentul se va încheia cu prezentarea filmului „Ștefan Luchian” (1981), în regia lui Nicolae Mărgineanu, creație devenită un reper clasic al filmografiei românești (din distribuție: Ion Caramitru, Maria Ploae, George Constantin).
Proiectul este susținut de Asociația Balkan Expert Group, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară și se desfășoară, la nivel local, în parteneriat cu Primăria Comunei Limanu.
Proiectul promovează diversitatea culturală și își propune consolidarea legăturilor interculturale, prin evocarea personalității lui Ștefan Luchian în cadrul diverselor comunități, inclusiv în rândul comunităților cu populație semnificativă aparținând altor etnii. Prin explorarea operei și vieții acestui remarcabil pictor român, proiectul își propune să inspire înțelegerea și aprecierea artei și culturii românești într-un cadru intercultural. De asemenea, proiectul urmărește să stimuleze dialogul și schimbul cultural între diferitele etnii, să încurajeze exprimarea artistică și creativitatea în comunități diverse și să contribuie la construirea unei societăți mai incluzive și mai armonioase, bazată pe respect reciproc și înțelegere culturală.
Comuna Limanu este un spațiu de multiculturalitate, recunoscut atât la nivel regional, cât și național. Prezența semnificativă a comunităților diverse, precum și buna conviețuire a acestora de-a lungul timpului, reprezintă o componentă importantă a vieții localității.
„Unicitatea localităților Limanu, 2 Mai, Hagieni și Vama Veche de astăzi, atât pe plan local, cât şi pe plan național și european, o reprezintă spațiul identitar, mixitatea religioasă și, implicit, culturală. Comuna Limanu este dovada vie că mai multe comunităţi pot convieţui și pot lucra împreună, la peste 200 de ani de la atestarea lor oficială, fără să aibă conflicte, într-o îmbinare între Orient şi Occident în cea mai vie formă cu putinţă. În acest context, evocarea unor personalități ale spiritului cultural românesc, așa cum este Ștefan Luchian, înseamnă mai mult decât nivelul exterior al enunțului, are ca menire consolidarea identității naționale la nivelul unei întregi comunități”, a declarat, despre eveniment, domnul Daniel Georgescu, primarul Comunei Limanu.
Opera lui Ștefan Luchian, într-atât de distinct personală, în care se descifrează permanența prezenței naturii locale și implicit, a quintesenței valorice a spiritului românesc, este prețioasă nu doar prin nivelul artistic la care s-a ridicat, ci şi prin drumul pe care l-a deschis și oferit artiştilor care i-au urmat, contribuind decisiv la înflorirea picturii românești în spațiul universal.