Fotografie

Fotografie
Mihnea Turcu observă farmecul și frumusețea vieții

         „Ajungeam pentru prima oară în Vamă într-o zi de iulie din vara lui 1999. Autostopul mă lăsase la șosea, iar cum eu nu știam încă nimic de „Principală”, am luat-o printr-un lan de porumb direct înspre mare. O adulmecam după vântul cald și mirosul de alge amestecate cu sare. Pășeam atunci fără să știu, pentru prima oară, înspre tărâmul magic al Vămii. Am ieșit din porumb câțiva metri mai încolo, spre o plajă de un alb sălbatic, aparte si fermecatoare. Valuri, multe valuri albastre se spărgeau de mal aruncând înspre mine particule ude, pline cu răcoare. Pe șira spinării m-a mângâiat un proaspăt, până atunci neștiut, sentiment de libertate. La stânga, spre 2 Mai, câteva corturi se băteau la orizont cu lumina orbitoare a soarelui. În drepta mea, pe o dună de nisip, un băiat și o fată, goi, se îmbrățișau. Atunci, acolo, mă îndrăgosteam… Simțeam că „am ajuns”, că totul era în sfârșit în fața mea și că nu trebuia să mai caut.” (Mihnea Turcu)

        Continuând tradiția „Culturii la Liman”, anul acesta fotograful Mihnea Turcu ne va arăta Vama Veche, așa cum a rămas prinsă etern prin imaginile camerei sale pe parcursul unui deceniu, între 2013-2023. Fotografiile vor fi expuse alături de lucrările pictoriței Oana-Maria Paul, într-o expoziție de grup, în cadrul celei de-a treia ediții a programului.

         Vernisajul va avea loc luni, 29 iulie 2024, ora 19.00, la Căminul Cultural 2 Mai. Expoziția va rămâne deschisă o săptămână, până pe 5 august.

     „În perioada mea de început, veneam în Vamă cam în fiecare weekend. Ajungeam vinerea târziu și, pe întuneric, îmi puneam cortul aproape de mare. Ceea ce trăiam în noapte se transforma până dimineață în vis, iar eu simțeam cum mă întorc în realitate de-abia la primele raze de soare, când mă aruncam în mare. Erau anii în care parcă pășeam prin afara timpului, simțind cum viata mea participă și ea cu o rimă la strofa unei poezii de Vamă. Am început să fotografiez Vama târziu, prin 2012. Din participant la viața ei mă transformam ușor în observator, simțind, ca și în celălalt proiect fotografic al satului românesc, că trebuie să mă grăbesc, că poezia ei se schimbă înspre acordurile diferite ale unor noi generații. Nu am fotografiat cu o anumită structură în minte, iar acest proiect nu se dorește a fi o descriere obiectivă sau o documentare fidelă a Vămii. Simt că această abordare nu mi s-ar fi potrivit. M-am lăsat așadar în voia a ceea ce simțeam, a clipei și a timpului, iar Vama Veche mi-a dezvăluit ea însăși ceea ce aveam de fotografiat.

        Expoziția pe care o priviți aici este prima mea tentativă de a intra în toată această arhivă. În aproape două săptămâni, am revăzut fiecare dintre cele peste 70.000 de fotografii din ultimii zece ani de Vamă. Multe stau acolo de prisos, mărturii ale unor momente care nu au rezistat în timp. Dar altele, câteva, poartă cu ele esența unei povești ce în curând se va dezvălui într-o carte…”, ne-a transmis artistul, vorbind despre creațiile pe care dorește să le expună anul acesta la 2 Mai.

      Mihnea Turcu s-a născut în 1978, iar copilăria și adolescența au însemnat vacanțele din satul bunicilor și Brașov. În 2001 a ajuns în București, unde a lucrat pentru una dintre marile corporații, până când, în 2012, a simțit că trebuie să urmeze un drum diferit, pentru a se exprima prin fotografie. A călătorit în Asia și America de Sud, căutând expresivitatea în locuri îndepărtate. Aici a înțeles că adevărurile și esențele pe care le căuta îl așteptau acasă, prinse în cele două laitmotive ale artei sale: satul, cu vibrațiile lui de arhaic și suflet românesc și Vama Veche, cu a ei poveste de dragoste, de mare, nisip alb și valuri, toate compuse ca într-o piesă de teatru pe scena unui colț retras de plajă. Dacă în fotografia rurală încerc să observ adâncimea și liniștea sufletului, în Vama Veche aveam nevoie să captez ceea ce am fi tentați să credem că este exact opusul, manifestat prin aventură, culoare, explozie și tinerețe. Ambele perspective sunt, în fapt, angajamente de-ale mele pe termen lung, prin care încerc să surprind un singur și același lucru: farmecul și frumusețea vieții”, mărturisește artistul.

 

         Pentru mai multe informații vă așteptăm pe pagina oficială a Comunei Limanu și pe pagina Facebook a programului – Cultura la Liman, precum și pe paginile Facebook: mihnea.turcu.50 și Instagram: @mihnea__turcu ale artistului.

Notă: Informaţii protejate de către dispoziţiile legale incidente. Preluarea de informaţii de către persoane/publicaţii/site-uri
web/legate etc. poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi de către Clubul Român de Presă. În mod obligatoriu, în
aceste cazuri, trebuie citată sursa informaţiei.

Powered by WordPress