logo-limanu-header

Despre program

Despre program
„Cultura la Liman”: de la concept cultural la promovarea identității culturale locale

     Comuna Limanu și-a dorit să focalizeze atenția pe o zonă trecută cu vederea în domeniul culturii: a gândit un proiect care să „scrie” povești ce schimbă oamenii și, prin ei, locurile. A oferit un spațiu amplu de desfășurare pentru fenomene culturale cu o structură solidă și un scop clar: acela al întâlnirii, al comunicării și al dialogului între comunitate, public și artiști.

        „Cultura la Liman”, programul cultural anual al Comunei Limanu, investește în politici și programe care susțin comunități ce lucrează și creează împreună, pentru ca actul lor creator să devină principalul vector de promovare și dezvoltare economică și socială a unor localități care înseamnă mai decât o destinaţie de week-end, de sezon estival sau de noapte albă. Festivalul a devenit gazda unor evenimente din diverse arii de expresie artistică, recunoscute ca valoare și unite într-un sincretism care își propune să evite superficialitatea unui „spectacol” generic de vară, de petrecere a timpului liber la malul mării.

       „Cultura la Liman” se desfășoară la 2 Mai, pe parcursul întregii veri. Cuprinde zeci de evenimente culturale cu intrare liberă şi are ca invitaţi sute de artişti din România. Grupate în mai multe secţiuni – vernisaje și expoziții de fotografie, concerte cu muzică de diverse genuri, teatru, film, târg de carte cu lansări, recitaluri de poezie și lecturi publice, competiții sportive, evenimentele sunt astfel structurate încât  să aducă împreună iubitori de artă de toate vârstele și artiști tineri sau consacrați, oferindu-le spațiul atât de necesar prezentării creațiilor proprii, precum și șansa întâlnirii și a dialogului cu nume importante din spațiul cultural autohton.

       „Îmi doresc pentru Limanu, 2 Mai, Vama Veche și Hagieni să devină un brand cultural și turistic pentru Dobrogea de Sud, la nivel național și internațional. Cultura la Liman crește și s-a impus ca „vara culturală din Doimai”. Este un proiect pentru revitalizarea patrimoniului cultural românesc din această parte a Dobrogei și porneşte de la convingerea noastră, a autorităților locale și a specialiştilor și actorilor culturali implicaţi cu profesionalism şi entuziasm în derularea sa, că acest ținut este unic. Cred că aceste locuri au nevoie de oameni care să le înţeleagă şi să le iubească cu adevărat și să le transforme într-un spaţiu de creaţie, un adevărat curent artistic, cu putere de şcoală”, declară Daniel Georgescu, primarul Comunei Limanu, inițiatorul programului.